top of page

Waardering van onderlinge verschillen in teams: “An untold story”

Op 1 maart erkenden we massaal elkaars sterktes door complimenten te geven op #complimentendag. Tijdens deze Monthly Beats bouwen we verder op die vibe! Het waarderen van collega’s en hun specifieke kwaliteiten is voor teamontwikkeling van cruciaal belang.

Een team bestaat uit collega’s die verschillen. We denken dan vaak aan de zichtbare aspecten zoals leeftijd, ras, gender, ... Ook rollen, communicatiestijlen, achtergronden, ervaringen, opleidingen, ... zijn vaak anders onder teamleden.


Team Coaching International omschrijft waardering van onderlinge verschillen in teamontwikkeling als volgt:


"Het team is ruimdenkend en weet de onderlinge verschillen in ideeën, achtergrond, standpunten, persoonlijkheid, aanpak en levenswijze op waarde te schatten. Diversiteit vindt men van essentieel belang."

Een divers team zorgt voor meer creativiteit, ideeën, mogelijkheden...

Het omzetten van diversiteit naar een teamcompetentie vraagt wel om de juiste condities.


Sowieso is het creëren van een veilige haven voor teamleden noodzakelijk. Zorg ervoor dat het team een plek is waar de minder populaire mening gehoord kan worden. Respecteer ook de balans tussen erbij willen horen en uniek zijn. We hebben graag mensen rondom ons waarin we ons herkennen, maar tegelijkertijd willen we ook graag gewaardeerd worden voor wie we specifiek zijn. Deze twee krachten moeten in balans zijn zodat je je als teamlid veilig genoeg voelt om te delen en uit te wisselen.


Als collega’s door elkaar genoeg aangemoedigd worden om hun bijdrage – hoe verschillend ook – te leveren, ontstaat vuurwerk en worden onderlinge verschillen een hefboom naar succes.


Wat kan jij al doen om mee te bouwen aan deze teamcompetentie?

  • Verplaats jezelf tijdens teamgesprekken ook eens in de rol van iemand anders: Als ... hier zou zijn, wat zou hij/zij zeggen.

  • Bedenk welke verschillen in jouw team vandaag al voor een beter resultaat zorgen.

  • Moedig iedereen aan om zijn/haar stem te laten horen.

Op 23/3 delen we een oefening rond waardering. Ben je op zoek naar hoe je diversiteit in je team kan omzetten naar een kracht, schrijf je dan in voor onze LinkedIn live sessie.


Graag nu al meer info of een externe blik nodig op jouw team? Vraag een teamscan aan via info@yourteambeat.be!

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page