top of page

Teamleiderschap en verantwoordelijkheid in teams: “Who’s the boss?!”

Twee van de veertien team-performance indicatoren waar we onze teams op scoren zijn die van teamleiderschap en verantwoordelijkheid. Erg belangrijke productiviteitsfactoren voor de performantie van een team, die niet altijd even goed begrepen worden.

Vaak zien we bij het presenteren van de resultaten de ogen van de teamlead meteen angstvallig naar de TPI van leiderschap afdwalen. Maar zoals elk van de veertien team indicatoren op onze assen dient men ook deze op een systemische manier te benaderen: het gaat hier om de verantwoordelijkheid en het leiderschap van het gehele team.


Team Coaching International omschrijft teamleiderschap als volgt:

“De rol van de teamleider is duidelijk en ondersteunend voor het team als geheel. Er is ook een sterk gevoel van teamleiderschap; teamleden nemen initiatief om leiding te geven als dat nodig is. Leiderschap wordt gezien als de verantwoordelijkheid van elk teamlid en wordt bekrachtigd door het team.”

Waar er twintig jaar geleden in de meeste bedrijven nog een erg duidelijke en strikte hiërarchie bestond, is dit vandaag de dag eerder de uitzondering dan de regel. De harde lijnen van communicatie en rapportering zijn vervaagd, het speelveld is horizontaler geworden.


Teams zelf zijn diverser dan vroeger het geval was, multigenerationeel en multicultureel. Vaak zitten teamleden in meerdere teams tegelijkertijd of werken ze vanuit andere locaties. Dit maakt dat de rol van teamleader, hoewel nog steeds essentieel, een heel andere en complexere invulling krijgt en dat er veel meer zelfleiderschap verwacht wordt van de teamleden. Zo sluit deze indicator naadloos aan bij deze van verantwoordelijkheid.


TCI definieert verantwoordelijkheid als

“Er bestaat duidelijkheid over functies en eindverantwoordelijkheid. Als er problemen ontstaan handelt het team meteen. Teamleden houden elkaar aansprakelijk voor gemaakte afspraken binnen het team.”

Als we zien dat teams onder gemiddeld scoren op de parameters teamleiderschap en verantwoordelijkheid zit de angel vaak in de onduidelijkheid van waar de invloed van elk teamlid en het team als geheel begint en stopt. Dit kan zowel gaan over het onderschatten van de eigen circle of influence waardoor men zeer passief wordt of dat men diezelfde invloed overschat en gaat strijden tegen vastgelegde policies of strategieën van het bedrijf, wat voor veel frustraties zorgt.


Net omdat de betekenis van leiderschap en verantwoordelijkheid niet meer zo rechtlijnig is als vroeger is het belangrijker dan ooit om voor elk team helder te krijgen hoe dit bij hen ingevuld kan worden. Bij TeamBeat loopt het definiëren van de circle of influence van het team dan ook als een rode draad door al onze trajecten.


Hoe kan je hier nu zelf al mee aan de slag?

Bespreek samen met je team een kritische situatie die je als team hebt doorgemaakt en denk even na over de volgende aspecten:

  • Wie nam de leiding in die situatie?

  • Hoe reageerden andere teamleden hierop?

  • Welke verwachtingen hadden de teamleden van elkaar?


Op 22 juni geven we je nog meer handvaten rond teamleiderschap en verantwoordelijkheid. Schrijf je dus zeker in voor onze live sessie via deze link.


Graag nu al meer info over onze aanpak of een externe blik nodig op jouw team?

Contacteer ons dan via info@yourteambeat.be!

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page