top of page

Respect en vertrouwen in teams: "Just breathe!"

Teams zijn de drijvende kracht achter innovatie, productiviteit en het bereiken van organisatiedoelen. Maar wat maakt een team nu echt succesvol? Twee van de meest cruciale elementen voor teamontwikkeling, én bovendien 2 belangrijke indicatoren in ons analyse-model, zijn respect en vertrouwen.

Vertrouwen is als ademen, het is een basisbehoefte, zonder kan je niet. In een teamomgeving betekent vertrouwen dat teamleden ervan mogen uitgaan dat ze kunnen bouwen op elkaar. Respect betekent dat teamleden elkaar waarderen om wie ze zijn en voor wat ze bijdragen.


Als we kijken naar vertrouwen in teams dan zien we dat vertrouwen ontstaat door werkrelaties aan te gaan en te versterken doorheen de tijd. Van beloftes houden naar elkaar toe tot discussies kunnen voeren én daarbij gehoord worden, ongeacht wat het resultaat is.


Een veilige omgeving is daarbij enorm belangrijk als context om het vertrouwen in elkaar, als team, te laten groeien. Zonder die context zijn teams geneigd om minder risico’s te nemen, iedereen doet z’n ding, er is weinig ruimte om openlijk en vrij te brainstormen, mee te denken of zelfs samen te werken.


Hoe bouwen aan vertrouwen?

  • Teamleden die elkaar op een dieper niveau kennen, hebben meer voeling en connectie met elkaar. Als teamleden enkel communiceren vanuit hun professionele rol worden ze gereduceerd tot hun functie. Dus, de tijd nemen om elkaars achtergrond, ervaringen, successen en fuck-ups te delen, creëert vertrouwen op een heel menselijk niveau. Dit mag gradueel verlopen, zoals we schreven, groeit vertrouwen in tijd!

  • Een andere manier is controversiëler en gaat over het succesvol kunnen discussiëren met elkaar. Constructief uitdagingen en conflict aangaan als groep, creëert een hechtere band aan het eind van de tunnel. Denk maar aan ‘The hero’s journey’ waar obstakels ‘the hero’ nieuwe krachten geeft.

Respect in teams speelt zich af onder de radar. Het zit in kleine zaken. Denk maar aan de woorden die teamleden in conversaties gebruiken of net niet. Let ook op de toon van elkaars stem en de non-verbale communicatie. Al deze zaken geven aan of er een onderling respect is onder de teamleden.

Teams bestaan vaak uit individuen met verschillende achtergronden, vaardigheden, ervaringen en perspectieven. Het is van vitaal belang dat teamleden respect tonen voor deze diversiteit en openstaan voor verschillende ideeën en standpunten. Het waarderen van verschillen kan leiden tot innovatieve oplossingen en een rijkere teamdynamiek. Teamleden moeten zich gehoord en gewaardeerd voelen. Dit betekent o.a. luisteren zonder te onderbreken, vragen stellen om te begrijpen en eerlijke, constructieve feedback geven.


Vertrouwen en respect zijn niet onafhankelijk van elkaar. Ze versterken elkaar en creëren een krachtige synergie die de prestaties, de positiviteit en de productiviteit van een team bevorderen. Hier zijn enkele manieren waarop deze twee elementen samenwerken:

  • Openheid en eerlijkheid: In een sfeer van vertrouwen en respect voelen teamleden zich comfortabel om open en eerlijk met elkaar om te gaan. Dit bevordert niet alleen transparantie, maar versterkt ook de onderlinge relaties.

  • Leren en groeien: Teams die vertrouwen en respect hoog in het vaandel dragen, zijn beter in staat om van elkaar te leren en te groeien. Constructieve feedback wordt gewaardeerd en gezien als een kans voor persoonlijke ontwikkeling.

  • Weerbaarheid: In tijden van uitdagingen en tegenslagen bieden vertrouwen en respect een buffer. Teamleden steunen elkaar en blijven gefocust op het bereiken van hun doelen, ongeacht de obstakels die ze tegenkomen.

Als teamleider of teamlid is het essentieel om actief te werken aan het opbouwen en onderhouden van vertrouwen en respect in het team. Dit zal niet alleen de prestaties en productiviteit verbeteren, maar ook een positieve en inclusieve teamcultuur bevorderen. Teams die gedijen op een basis van vertrouwen en respect zijn klaar om elke uitdaging met vastberadenheid aan te gaan.


Benieuwd hoe je zelf creatief aan de slag kan met je team rond respect en vertrouwen? Bekijk dan zeker onze video-oefening! We hebben trouwens weer een leuke template toegevoegd om onze oefening snel in te zetten in je team.


Graag nu al meer info over onze aanpak of een externe blik nodig op jouw team? Stuur een mailtje naar info@yourteambeat.be!

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page